x5+x+2 | 1 | −17 x−2 | 1 | ||||
= | + | +x+ | |||||
x2 (x2+4) | 2 x2 | 4 (x2+4) | 4 x |
x3 (x2+4) −4x3+x+2 | −4x3+x+2 | ||
= x + | |||
x2 (x2+4) | x2 (x2+4) |
−4x3+x+2 | −4x | x+2 | |||
= | + | ||||
x2 (x2+4) | x2+4 | x2 (x2+4) |
x+2 | 1 | 2 | |||
= | + | ||||
x2 (x2+4) | x (x2+4) | x2 (x2+4) |
1 | A | Bx+C | |||
= | + | ⇒ Ax2 + 4A + Bx2 +Cx = 1 ⇒ C = 0, A=1/4, B = −A | |||
x (x2+4) | x | x2+4 |
2 | D4+D3 x | D2 | D1 | ||||
= | + | + | |||||
x2 (x2+4) | x2+4 | x2 | x |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |