Trapez prostokątny jest opisany na okręgu. Stosunek długości ramion jest równy p
karolina: Trapez prostokątny jest opisany na okręgu. Stosunek długości ramion jest równy √5. Długość
krótszej podstawy jest o 2 krótsza od długości krótszego ramienia. Różnica długości podstaw
trapezu jest dwa razy dłuższa od długości jego wysokości. Oblicz długość krótszego ramienia
tego trapezu. Uzasadnij odpowiedź.
27 gru 20:04
Mila:
c=
√5h
2) a+b=h+
√5h⇔a+h−2=h+
√5h⇔
a=
√5h+2
3) a−b=
√5h+2−h+2⇔a−b=h*(
√5−1)+4
4)
√5h−h+4=2h
3h−
√5*h=4
h*(3−
√5)=4 /*(3+
√5)
h*(9−5)=4*(3+
√5)
h=3+√5
zamiast (4) tw. Pitagorasa w ΔCEB:
|EB|=h*(
√5−1)+4
Nie polecam, ale wynik wyjdzie taki sam.
27 gru 20:31
karolina: skąd 3) możesz mi wytłumaczyć, ale i tak bardzo dziękuję
27 gru 20:41
Mila:
3)
a=√5h+2
b=h−2 z treści zadania, na rysunku zaznaczyłam.
a−b=√5*h+2−(h−2)=√5h+2−h+2=√5h−h+4
27 gru 20:54
karolina: a okej dziękuję
28 gru 13:11