1 | ||
f(x)= | ||
1−x2 |
2x | ||
f'(x)= | ||
(1−x2)2 |
2x | ||
f"(x)= [ | ]' = | |
(1−x2)2 |
(2x)'(1−x2)2−2x[((1−x2)2)'] | 2(1−2x2+x4)−2x(1−2x2+x4)' | |||
= | ||||
((1−x2)2)2 | (1−x2)4 |
2−4x2+2x4−2x(−4x+4x3) | 2−4x2+2x4+8x2−8x4 | |||
= | = | = | ||
(1−x2)4 | (1−x2)4 |
−6x2+4x2+2 | |
w wolframie inaczej mi pokazuje gdzie zrobiłem bład ![]() | |
(1−x2)4 |
−6x4+4x2+2 | |
(1−x2)4 |
2−4 | 1 | 2+4 | ||||
x2= | =− | lub x2= | =1 | |||
6 | 3 | 6 |
1 | ||
−2(3x4−2x2−1)=−2*3*(x2+ | )*(x2−1)=−2*(3x2+1)*(x2−1) | |
3 |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
f(x)= | = | ( | + | ) | ||||
1−x2 | 2 | 1−x | 1+x |
1 | 1 | 1 | ||||
f'(x)= | ( | − | ) | |||
2 | (1−x)2 | (1+x)2 |
1 | 1 | |||
f''(x)= | + | |||
(1−x)3 | (1+x)3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |