Pytanie
zxv: Czy jezeli uklad ma nieskonczenie wiele rozwiązań to jest ukladem liniowo zaleznym czy nie
zaleznym?
Ktos może wie?
27 gru 17:40
jc:
Równania
x+y+z=0
x+2y+3z=0
są liniowo niezależne.
Układ ma nieskończenie wiele rozwiązań
x=t
y=−2t
z=t
Równania
2x+y=0
x+2y=0
x−y=0
Są liniowo zależne. Układ ma dokładnie jedno rozwiązanie x=y=0.
27 gru 17:50
nw: No tak. to rozumiem, ale jak z tw Cramera przy sprawdzaniu czy jest lnz wyjdzie mi że rozwiązań
jest
nieskonczenie wiele to jest lnz czy lz?
27 gru 17:55
jc: Jak brzmi twierdzenie Cramera?
27 gru 17:56
Jadwigaaa: jw
27 gru 20:16