przedziały wypukłości i wklęsłości oraz punkty przegięcia
mat1510: | | 2x+1 | |
W tym zadaniu przykład f(x)= |
| |
| | x−4 | |
D=R/{4}
18=0
Tzn f(x)∩ dla x∊(−
∞;4)
f(x)∪ dla x∊(4;
∞) czy ta czy nie
27 gru 17:39
iteRacj@:
punktów przegięcia nie ma
dla x∊(−∞;4) wykres wypukły do góry,
dla x∊(4,∞) wykres wypukły w dół, tak jak napisałeś
(używam okresleń "w górę" i "w dół" żeby łatwiej było się zrozumieć)
27 gru 18:29
mat1510: dziękuje

tak jak myślałem
27 gru 18:37
piotr: "wykres wypukły do góry" czyli funkcja jest wklęsła
"wykres wypukły w dół" czyli funkcja jest wypukła
27 gru 19:57