Oblicz granice funkcji
x: Witam , proszę o pomoc . Oblicz granice funkcji :
lim=(31−x3+1x−1
x→1
27 gru 17:16
kochanus_niepospolitus:
zapisz jeszcze raz, ale teraz użyj U zamiast u do zapisu ułamka:
27 gru 17:17
x: Jasne
x→1
27 gru 17:25
the foxi:
| | −3 | | 1 | | −3 | | x2+x+1 | |
f(x)= |
| + |
| = |
| + |
| |
| | x3−1 | | x−1 | | (x−1)(x2+x+1) | | (x−1)(x2+x+1) | |
| | x2+x−2 | | (x−1)(x+2) | | x+2) | |
= |
| == |
| = |
| |
| | (x−1)(x2+x+1) | | (x−1)(x2+x+1) | | x2+x+1 | |
27 gru 17:40
x: Naprawdę dziękuję za pomoc <3
27 gru 17:54