wielomianyyy
Jadwigaaa: Uzasadnij, ze rownanie 97x10−x+1=0 nie ma rozwiazan wymiernych (twierdzenie o pierwiastkach
wymiernych wielomianu).
Moglby ktos mi tak to rozwiazac/rozpisac/wytlumaczyc, abym w końcu to zadanie zrozumiala? xD Z
gory bardzo dziekuje : )))))))))))))))))))))))))
27 gru 16:45
Jadwigaaa: 97x10 − x + 1 = 0
27 gru 16:46
5-latek: dzielniki 1 to ±1 ( to p
97 to liczba pierwsza wiec jej dzielniki to ±97 ( to q
Teraz zastosuj tw o pierwaistkach wymiernych
27 gru 17:00
Jadwigaaa: (−1/97), (−1), 1, 1/97
27 gru 17:05
Jadwigaaa: /−kreska ułamkowa
27 gru 17:05
Jadwigaaa: liczba pierwsza dzieli sie przez 1 i samą siebie, czyli na to wyglada, ze q ma 4 dzielniki
27 gru 17:06
5-latek: No to wstawiaj do rownania i licz
1 i (−1) mozna sobie podarowac bo od razu widac ze ≠0
27 gru 17:07
Jadwigaaa: z 1/97 wyszlo: 97−9 + 96/97=0
27 gru 17:23
Jadwigaaa: jaki wniosek z tego?
27 gru 17:24
5-latek: Skorzystaj z kalkulatora i policz jescze raz
27 gru 17:34
Jadwigaaa: nie umiem trudno. : (
27 gru 17:35
Jadwigaaa: nie posiadam takiego kalkulatora "sprytnego"
27 gru 17:38
Jadwigaaa: odpowiedz kalkulatora z internetu: 0.9896907216494845
27 gru 17:40
5-latek: czyli ≠0
27 gru 17:41
Jadwigaaa: na podstawie tych 4 rownan (≠0 − wyszlo tak kazde) wnioskuje, ze rownanie nie ma rozwazan
wymiernych?
27 gru 17:45
5-latek: Wedlug mnie tak .
27 gru 17:50
Jadwigaaa: ok, dziekuje.
27 gru 18:09