liczby zespolone
ziomek: Liczby zespolone. Jak się liczy cos takiego
| | 5 | | 5 | |
(√2(cos |
| π + i sin |
| π))2006 |
| | 4 | | 4 | |
27 gru 16:28
ziomek: Normalnie Wzorem de Moivre'a?
27 gru 16:31
Jack:
Mozesz, jak najbardziej.
Albo alternatywnie:
| | 5 | | π | | π | | √2 | |
cos( |
| π) = cos(π+ |
| ) = − cos |
| = − |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 5 | | π | | π | | √2 | |
sin( |
| π) = sin(π+ |
| ) = − sin |
| = − |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
zatem
| | √2 | | √2 | |
[√2(− |
| − i* |
| )]2006 = [−1−i]2006 = (1+i)2006 |
| | 2 | | 2 | |
i teraz korzystamy z wlasnosci, ze :
(1+i)
2 = 1 + 2i + i
2 = 1 + 2i − 1 = 2i
zatem
(1+i)
2006 = [(1+i)
2]
1003 = 2
1003 * i
1003
no i teraz ostatnia rzecz (korzystajac z tego, ze i
2 = −1)
i
1003 = i * i
1002 = i * [i
2]
501 = i * (−1)
501 = i
zatem odp:
| | 5 | | 5 | |
(√2(cos |
| π + i*sin |
| π))2006 = 21003 * i |
| | 4 | | 4 | |
27 gru 16:41
ziomek: Zrobiłem Wzorem de Moivre'a i wyszło to samo

Dziekuje bardzo
27 gru 16:48
Jack: co do Moivra:
korzystamy z tego, ze sin(n+2kπ) = sin(n), oraz cos(n+2kπ) = cos(n)
| | 3 | |
w tym przykladzie to bedzie cos(2507,5) = cos(2507,5−2*1253) = cos(1,5π) = cos |
| π |
| | 2 | |
| | 5 | | 5 | |
[√2(cos |
| π + isin |
| π)]2006 = |
| | 4 | | 4 | |
| | 5 | | 5 | |
= √22006 * (cos 2006* |
| π+isin 2006* |
| π) = |
| | 4 | | 4 | |
= 2
2006/2 * (cos (2507,5π) + isin(2507,5π)) =
| | 3 | | 3 | |
= 21003 * (cos |
| π + isin |
| π) = |
| | 2 | | 2 | |
= 2
1003 * (0 + i*(−1)) =
= 2
1003 * (−i) = − i * 2
1003
27 gru 16:56
Jack: oj, oczywiscie w 16:41 minusa zgubilem.
(i2)501 = (−1)501 = − 1, a nie + 1...
27 gru 16:57