Udowodnij
Satan: | | 2ab | | 2bc | | 2ac | |
Uzasadnij, że jeśli a, b, c ∊ R+, to: |
| + |
| + |
| ≥ 2a + 2b + 2c |
| | c | | a | | b | |
Coś nie mogę wpaść na pomysł rozwiązania. Przekształcam wszystko mnożąc po kolei przez a, b
oraz c, ale dalej nie wiem jak kontynuować. Mile widziane wskazówki
27 gru 15:50
Adamm: ⇔ (ab)2+(bc)2+(ac)2≥(a+b+c)abc
x=ab, y=bc, z=ac
⇔ x2+y2+z2≥xy+xz+yz
teraz spróbuj z taką nierównością
27 gru 16:06
Adamm: 2x
2+2y
2+2z
2−2xy−2xz−2yz≥0
jednak ta dwójka taka bardziej, taktyczna
27 gru 16:08
jc: Lub od razu
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
0≤ abc[ ( |
| − |
| )2+ ( |
| − |
| )2 + ( |
| − |
| )2] = L − P |
| | a | | b | | b | | c | | c | | a | |
27 gru 16:09
Satan: Kurcze, rozumiem

Faktycznie, błędem jest dzielenie przez 2. Wiedziałem, że wszystko sprowadza się do wzorów
skróconego mnożenia, ale przez podzielenie całej nierówności ciężko jest cokolwiek zrobić

@jc, później jeszcze rozpatrzę Twój sposób, wydaje się też ciekawy
Dziękuję Wam pięknie
27 gru 16:24
jc: Satan, moje rozwiązanie = rozwiązanie Adamma. Po prostu pisząc nie wiedziałem,
że ktoś innym pisze.
27 gru 16:38