asyp
s: wyznacz wszystkie asyptoty funkcji
f= 2x2(2−x)2
27 gru 15:36
s: licznik 2x2
27 gru 15:36
iteRacj@:
zajrzyj do notatek z lekcji/wykładów, tam masz napisane,
jak szukać asymptot i na początek:
1. ustal dziedzinę funkcji, jeśli jakaś "pojedyńcza" liczba nie należy do dziedziny, to tam
szukaj asymptoty poziomej
2. policz granice w nieskończoności
podaj wyniki, jakie dostałeś/łaś do sprawdzenia
27 gru 16:43
S: Wychodzi mi że jest asymptota pionowa =2 a ukośne mi nie wychodzą
27 gru 17:09
kochanus_niepospolitus:
to pokaż jak liczysz
27 gru 17:10
kochanus_niepospolitus:
bo jak dla mnie to ukośne (a raczej poziome) masz tutaj
27 gru 17:11
S: Żebym wyliczył a to mnożę razy 1/x i mi się kwadrat z licznika skraca i dalej nic wiem że potem
x wyciągam i bawię się z granicą ale jest coś źle
27 gru 17:13
5-latek:
27 gru 17:13
S: Czyli pionowej nie ma?
27 gru 17:14
kochanus_niepospolitus:
a czemu najpierw nie sprawdzisz czy przypadkiem nie ma poziomych (które są szczególnym
przypadkiem ukośnych, czyli takich dla których a=0)
27 gru 17:14
kochanus_niepospolitus:
przecież sam napisałeś że pionową wyliczyłeś ... zdecyduj się chłopie/dziewczyno
27 gru 17:14
S: Sory miało być czy poziomej nie ma
27 gru 17:16
kochanus_niepospolitus:
oczywiście, że jest ... y = 2
27 gru 17:18
S: Ale jak to sprawdzić czy poziomej nie ma czyli poprostu pod to równanie b za a podstawiam 0? I
jak mi wyjdzie jakąś liczba to będzie że jest pozioma?
27 gru 17:20
iteRacj@: szukanie
asymptoty poziomej
| | 2x2 | | 2x2 | |
lim(x→∞) |
| =lim(x→∞) |
| = |
| | (2−x)2 | | x2−4x+4 | |
| | x2*2 | |
= lim(x→∞) |
| = 2 |
| | x2(1−4/x+4/x2) | |
czyli asymptota pozioma prawostronna y=2
więc ta asymptota pozioma jest obustronna y=2
27 gru 17:20
S: Poziomej? Ale gdzie liczysz A a potem B
27 gru 17:23
iteRacj@:
jak szukać asymtoty ukośnej y=ax+b lub jej szczególnego przypadku czyli asymptopty poziomej
y=0x+b ?
zaczynasz od obliczenia granicy x→∞ i x→−∞
1. jeśli granicą jest liczba powiedzmy m, to mamy asymptotę poziomą y=m
2. jeśli granica jest niewłasciwa (+∞, −∞), to albo asymptoty nie ma albo jest
ukośna, więc sprawdzasz ukośną
27 gru 17:30
iteRacj@:
Jest taka książeczka "Matematyka. Porady i wskazówki, których nie ma w tablicach maturalnych"
Tomasza Grębskiego, kosztuje ze 20 zł. W niej jest to wytłumaczone krok po kroku, jak liczyć
granice i jak szukać asymptot.
Nie będe tego przepisywać, ale autor jest nauczycielem z wieloletnim doświadczeniem i cudownie
wie, co sprawia najwięcej trudności i jak sobie z tym poradzić.
27 gru 17:36