proszę o pomoc :D
xxx: Cześć

u 18 robotników nie zaobserwowano żadnej usterki w wyprodukowanych przez nich wyrobach, u 28
zaobserwowano co najwyżej jedną usterkę u 33 co najwyżej 2 usterki u 37 co najwyżej 3 usterki
u 38 co najwyżej 4 usterki u 40 co najwyżej 5 usterek. jaka jest przeciętna liczba usterek w
wyprowdukowanych wyrobach w badanej zbiorowości?
27 gru 15:34
Blee:
18 − 0 pomylek
10 − 1 pomylka
5 − 2 pomylki
4 − 3 pomylki
1 − 4 pomylki
2 − 5 pomylek
I liczysz EX (czyli srednia wazona)
27 gru 15:47
xxx: kurcze ;c nie wychodzi , wynik ma byc średnia=1,15 usterki
27 gru 15:54
Blee:
To pokaz jak liczysz
27 gru 15:55
Blee:
| 18*0 + 10*1 + 5*2 + 4*3 + 1*4 + 2*5 | |
| = 1.15 |
| 40 | |
27 gru 15:56
xxx: xi ni xi0 xi0*ni
0 18 0 0
0−1 10 0,5 5
1−2 5 1,5 7,5
2−3 4 2.5 10
3−4 1 3,5 3,5
4−5 2 4,5 9
suma xi0*ni = 35
n = 40
srednia = 35/40 = 0,875
27 gru 16:01
kochanus_niepospolitus:
co Ty KURWA zrobiłeś
27 gru 17:15
kochanus_niepospolitus:
masz:
18 osób 0 pomyłek
28 co najwyżej 1 pomyłka (skoro 18 ma 0 pomyłek to 28−18 = 10 osób ma DOKŁADNIE 1 pomyłkę)
itd.
27 gru 17:16
kochanus_niepospolitus:
przecież robotnik nie może popełnić 0.76 pomyłki, prawda

27 gru 17:16