Znajdz przedziały monotoniczności oraz ekstrema
mat1510: f(x)= Ix
2 +4x−5I
1 x>0 2 x<0
f(x)= x
2 +4x−5 f(x)= −x
2−4x+5
f'(x)= 2x+4 f'(x)= −2x−4
2x+4=0 −2x−4=0
x=−2 x=2
dalej sie zwiesiłem

?
27 gru 15:12
the foxi:
Nie musisz tak kombinować. Policz miejsca zerowe i wierzchołek funkcji pod modułem.
W(−2;−9) x1=−5 x2=1
Wartość bezwzględna przerzuca wszystko, co jest na wykresie pod osią OX na górę, więc
W(−2;9) x1=−5 x2=1
a>0, więc
od −∞ do −5 funkcja maleje
od −5 do do −2 funkcja rośnie
od −2 do 1 funkcja maleje
od 1 do +∞ funkcja rośnie
miejsca zerowe −5 i 1 to minima
−2 to maksimum
27 gru 15:20
Blee:
Robiac komentarz do tego co 'lisek' podal.
Zauwaz ze funkcja pod modulem to nic innego jak parabola z ramionami skierowanymi do gory.
Modul powoduje ze funkcja f(x) bedzie malejaca do miejsca zerowego (minimum lokalne) nastepnie
rosnaca do wierzcholka (odbitego przez modul) tory bedzie aksimum lokalnym, nastepnie znowu
malejaca do kolejnego miejsca zerowego (znowu minimum) i rosnaca do +∞.
Oczywiscie o ile wierzcholek funkcji pod modulem jest ponizej funkcji osi OX.
27 gru 15:29
the foxi:
27 gru 15:45