Wyznacz asymptoty następujących funkcji:
matematyka to zło : Wyznacz asymptoty następujących funkcji:
a)f(x)=(x+3)*e1/x
b)f(x)=ln(1x+e)
27 gru 14:23
piotr: a) asymptota obustronna:
y=ax+b, gdzie
| | (x + 3) e1/x | |
a = limx−>±∞ |
| = 1 |
| | x | |
b= lim
x−>±∞ (x + 3) e
1/x − ax = 4
27 gru 14:30
piotr: b) asymptota obustronna:
y=ax+b, gdzie
| | ln(1/x + e) | |
a = limx−>±∞ |
| = 0 |
| | x | |
b = lim
x−>±∞ ln(1/x + e) −ax = 1
27 gru 14:35
matematyka to zło : Byłabym niezmiernie wdzięczna , gdybyś rozpisał bardziej jak dochodzisz do wyniku w podpunktach
a

sam wynik nie dużo mi daje , chciałbym zrozumieć gdzie zrobiłam błąd podczas obliczeń
27 gru 16:37
kochanus_niepospolitus:
to pokaż nam swoje obliczenia to znajdziemy błąd bądź naprowadzimy
27 gru 17:19