oblicz długość odcinka AK
karolina: Podstawy trapezu ABCD mają długości: cd =2014 i ab=2016 . Punkt K położony na
boku AB ma następującą własność: odcinek DK dzieli trapez ABCD na dwie figury o równych polach
powierzchni. Oblicz długość odcinka AK
użyj instrukcji:
Wykonanie rysunku z oznaczeniami, a oznaczeniem równości pól
Ułożenie układu równań lub równania pozwalającego rozwiązać równanie
Rozwiązanie układu równań(równania) i sformułowanie odpowiedzi
27 gru 14:00
karolina: ip
27 gru 14:26
===:
| (2016−x)h | | (2014+x)h | |
| = |
| ⇒ x=1 zatem |AK|=... |
| 2 | | 2 | |
27 gru 17:01
karolina: nie umiem możesz dokończyć?
27 gru 17:26
===:
skoro |AB|=2016 x=1 to |AK|=
27 gru 17:28
karolina: możesz dokończyć
29 gru 19:01