Wykaż, że miara kąta wypukłego SCB jest równa 45 .
karolina: Dany jest trójkąt prostokątny ABC , w którym kąt ACBjest prosty. Na przeciwprostokątnej
tego trójkąta zbudowano na zewnątrz trójkąta kwadrat o boku długości AB . Punkt S jest
środkiem symetrii tego kwadratu. Wykaż, że miara kąta wypukłego SCB jest równa 45 .
skorzystaj z instrukcji:
Wykonanie rysunku i zaznaczenie kąta SCB
Zauważenie i zapisanie wniosku, że na czworokącie ASBC można opisać okrąg
Uzasadnienie miary kąta SBC z wykorzystaniem twierdzenia o kątach wpisanych
27 gru 13:54
karolina: ip
27 gru 14:26
g:

α=β ponieważ a=b. skoro α+β=90, to α=45
27 gru 15:31
karolina: g mógł bys to bardziej opisać?
27 gru 15:50
karolina: pomoże ktoś?
27 gru 17:57
Mila:

1) Punkt przecięcia przekątnych kwadratu jest środkiem symetrii tego kwadratu
Przekątne są prostopadłe , równe i dzielą się na połowy⇔
∡ACB=∡ASB=90
o
2) Sumy kątów przeciwległych w czworokącie ASBC mają po 180
o⇔
na tym czworokącie można opisać okrąg
3)
∡α,∡β− kąty wpisane w okrąg oparte na równych cięciwach BS i AS⇔
∡α=∡β i α+β=90⇔
|∡SCB|=45
o
27 gru 18:44