matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna - spr
janek:
Oblicz pochodna : prosze o spr
1
(x
√
4−x
)'= x'*
√
4−x
+x*[
√
4−x
]'=
√
4−x
+ x*[
*(4−x)']=
√
4−x
+
2
√
4−x
1
x
x*[
*(−1)]=
√
4−x
−
= −−− można jeszcze jakoś posegregować ?
2
√
4−x
2
√
4−x
27 gru 13:43
Jerzy:
Wspólny mianownik.
27 gru 13:51