Znajdz przedziały monotoniczności oraz ekstrema
mat1510: Mam pytanie odnośnie tego przykładu:
1. D= (−
∞;−1)U(1;
∞)
| | x+1 | | −2 | |
2, pochodna : [ln |
| ]'= |
| |
| | x−1 | | (x−1)2 | |
3, f'(x)=0
−2=0
czy to oznacza ze nie ma żadnych przedziałów monotoniczności i ekstremów , czy coś żle
napisałem

27 gru 13:09
piotr: funkcja jest malejąca w całej dziedzinie
27 gru 13:13
piotr: nie ma ekstremów
27 gru 13:13
Jerzy:
To nieprawda. Funkcja jest malejąca w przedziałach.
27 gru 13:15
piotr: Jerzy, co jest nieprawdą?
27 gru 13:16
Jack:
| | x−1 | | x−1 − (x+1) | | x−1 | | −2 | | −2 | |
f'(x) = |
| * |
| = |
| * |
| = |
| |
| | x+1 | | (x−1)2 | | x+1 | | (x−1)2 | | (x−1)(x+1) | |
f'(x) = 0
−2 = 0
wniosek: brak ekstremow lokalnych
teraz przedzialy monotonicznosci:
funkcja rosnie, gdy f'(x) > 0
−2(x−1)(x+1) > 0
x ∊ (−1;1)
jednakze ten przedzial nie nalezy do dziedziny.
teraz kiedy maleje
f'(x) < 0
−2(x−1)(x+1) < 0
(x−1)(x+1) > 0
x ∊ (−
∞;−1) U (1;
∞)
Zatem wniosek:
f ' (x) < 0 dla x ∊ (−
∞;−1) U (1;
∞), funkcja maleje
Czyli funkcja maleje w calej swojej dziedzinie.
27 gru 13:21
Jerzy: Nie macie koledzy racji. Ta funkcja maleje w przedziałach, ale nie maleje
w całej dziedzinie. To bzdura.
27 gru 13:26
Jack: formalnie mowiac ok, zgodze sie ze maleje w przedzialach
27 gru 13:33
Jack: tak samo jak funkcja tangens jest w przedzialach rosnaca
27 gru 13:38
Adamm:
27 gru 13:41