Wykaż, że dla każdej nieparzystej liczby całkowitej n liczba (n^2 -1)(n+3) jest
karolina: Wykaż, że dla każdej nieparzystej liczby całkowitej n liczba (n2 −1)(n+3) jest podzielna
przez 48.
27 gru 12:55
karolina: uzył tych podpowiedzi
Skorzystanie z wzoru skróconego mnożenia – różnicy kwadratów
Zauważenie i zapisanie wniosku, że dany iloczyn jest to iloczyn trzech kolejnych liczb
parzystych, wśród których co najmniej jedna jest podzielna przez 4− wykazanie podzielności
iloczynu przez 16
Zauważenie i zapisanie wniosku, o tym że wśród trzech kolejnych liczb parzystych dokładnie
jedna jest podzielna przez 3−wykazanie podzielności iloczynu przez
27 gru 12:58
Jack:
Niech
n = 2k + 1, k ∊ C (żeby była nieparzysta)
wtedy
n2−1 = (2k+1)2 − 1 = 4k2 + 4k + 1 − 1 = 4k2 + 4k = 4(k2+k)
n+3 = 2k+1 + 3 = 2k+4 = 2(k+2)
zatem
(n2−1)(n+3) = 4(k2+k) * 2(k+2) = 8(k2+k)(k+2) = 8k(k+1)(k+2)
Aby liczba 8k(k+1)(k+2) była podzielna przez 48, to
k(k+1)(k+2) musi byc podzielne przez 6, bo 48/8=6.
Wyrazenie k(k+1)(k+2) to 3 kolejne liczby calkowite, zatem co najmniej jedna z nich jest
parzysta(podzielna przez 2) oraz jedna jest podzielna przez 3.
Stad ich iloczyn jest podzielny przez 6.
c.k.d.
27 gru 13:02
karolina: dziękuję♥
27 gru 13:52