funkcje
m: Funkcja określona jest wzorem f(x) = (−3x2 + 5x + m) / (x2+1). Oblicz dla jakich wartości
argumentu x funkcja przyjmuje wartość −3.
Odpowiedź to −1/5. Mógłby ktoś mi wyjaśnić chociaż jak się zabrać za tego typu zadania? Jakaś
wskazówka?
27 gru 12:06
iteRacj@:
czy funkcja w liczniku ma parametr?
| | −3x2 + 5x + m | |
f(x) = |
| |
| | x2+1 | |
27 gru 12:36
piotr: | | 3 + m + 5x | |
f(x) = −3 ⇔ |
| = 0 ⇒ m ∊ R |
| | x2+1 | |
27 gru 12:45
m: Tak, funkcja ma w liczniku parametr m.
Odpowiedź to −1/5.
27 gru 12:47
zrozpaczonymatfiz: Zaznaczam ze pytanie jest o argument x, a nie o parametr m.
27 gru 18:00
5-latek: To proste
Wstaw do wzoru funkcji x=(−1/5) i sprawdz czy wyjdzie (−3)
27 gru 18:11
m: Ale w treści zadania nie mam podanego −1/5. Jest to tylko odpowiedź, której teoretycznie nie
znamy przed rozwiązaniem zadania.
27 gru 18:44
m: W treści mam jedynie wzór funkcji i na jego podstawie mam obliczyć dla jakich wartości
argumentu x funkcja przyjmuje wartość −3. Nic więcej nie jest podane.
27 gru 18:45
m: ?
27 gru 18:48
iteRacj@:
funkcja przyjmuje wartość f(x)=−3 dla x= −1/5 gdy parametr m=−4
wyliczyłam to "od końca", z wykresu z parametrem, tak jak radził 5−latek
dla każdego m∊ℛ równanie f(x)=−3 ma rozwiązanie, napisał to piotr
dlaczego szukamy rozwiązania akurat dla m=−4 , nie wiem, liczę, że ktoś wie i wyjaśni
27 gru 19:06
m: No właśnie... Tylko, że cała zabawa polega na tym żeby to wyliczyć od początku, bez znajomości
odpowiedzi − nie wykorzystując −1/5.
27 gru 19:16
the foxi:
Oblicz dla jakich wartości argumentu x funkcja przyjmuje wartość −3.
5x+m+3=0
5x=−m−3
x=−0.2m−0.6, m∊ℛ
Odpowiedź powinna być następująca. Prawdopodobnie.
A tak na marginesie, dla m=−4, x powinien chyba wynosić 1/5. : o
27 gru 19:27
iteRacj@: tak, 1/5 pomyliłam się
27 gru 19:39
m: Hmmm 🤔 Tylko ze odpowiedz jest −1/5
28 gru 09:47
the foxi:
To w takim razie x=1/5 dla m=−2
Co nie zmienia faktu, że nadal nie wiadomo, o co dokładnie chodzi
28 gru 09:57
m: Ahh, swietne zadanie
28 gru 10:49
zrozpaczonymatfiz: Nie da sie ukryc
28 gru 11:25
m:
28 gru 17:08
Janek191:
| − 3 x2 + 5 x + m | |
| = − 3 |
| x2 + 1 | |
− 3 x
2 + 5 x + m = − 3 x
2 − 3
5 x + m = − 3
5 x = − m − 3
================
28 gru 18:12
28 gru 18:14