Reszta z dzielenia wielomianu W przez wielomian Q określony wzorem Q(x)=x^4+x^3-
Jadwigaaa: Reszta z dzielenia wielomianu W przez wielomian Q określony wzorem Q(x)=x4+x3−x−1 wynosi
x3+x2+x+2. Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W przez x2−1.
27 gru 11:57
iteRacj@:
zauważamy, że Q(x)=x4+x3−x−1= (x4+x3)−(x+1) = x3(x+1)−(x+1) = (x−1)(x2+x+1)(x+1)
więc W(x)=P(x)*Q(x) + reszta
czyli W(x)=P(x)*(x−1)(x2+x+1)(x+1) + (x3+x2+x+2)
reszta z dzielenia W(x) przez (x2−1) będzie stopnia niewiększego niż jeden czyli ax+b
i będzie wygladać tak
W(x)=S(x)*(x2−1) + (ax+b)
zauważam, że x2−1 = (x+1)(x−1)
teraz obliczam W(1) i W(−1)
W(1)=P(x)*(1−1)(x2+x+1)(x+1) + (13+12+1+2) = 0+5
W(−1)=P(x)*(x−1)(x2+x+1)(−1+1) + ((−1)3+(−1)2−1+2) = 0+1
te wyniki podstawiamy tutaj
W(x)=S(x)*(x2−1) + (ax+b)
W(1)=S(x)*(12−1) + (ax+b) = 0+ a*1+b=5
W(−1)=S(x)*((−1)2−1) + (ax+b) = 0+ a*(−1)x+b=1
mamy układ równań do rozwiązania
a*1+b=5
a*(−1)x+b=1
po wyliczeniu a i b będziemy mieć resztę ax+b
27 gru 12:22
Jadwigaaa: 2x+3?
27 gru 15:08
iteRacj@:
*poprawka
a*1+b=5
a*(−1)+b=1
dobrze policzyłaś a=2, b=3
27 gru 16:33
Jadwigaaa: dziekuje ; )))))))))))))))
27 gru 16:44