Określ, dla jakich wartosci x wielomian W(x)=x^3+bx^2+cx+d przyjmuje wartosci do
Jadwigaaa: Określ, dla jakich wartosci x wielomian W(x)=x3+bx2+cx+d przyjmuje wartosci dodatnie, jeżeli
W(−1)=6, W(−2)=8, W(2)=0.
27 gru 11:56
Jack:
Podstawiaj po kolei
Dla x = −1, W(−1) = 6
6 = −1 + b − c + d
dla x = 2, W(2) = 0
0 = 8 + 4b + 2c + d
i ten trzeci...
No i masz uklad 3 niewiadomych i 3 rownania.
a potem sie zajmiemy poleceniem czyli dla jakich x , W(x) > 0.
27 gru 12:03
Jadwigaaa: b−c+d=7
4b−2c+d=16
4b+2c+d= −8
co dalej?
27 gru 14:52
the foxi:
4b−2c+d=16
4b+2c+b=−8
odejmij stronami
−4c=24
c=−6
i dalej
27 gru 14:57
Jadwigaaa: b=1
c= −6
d=0 ?
27 gru 15:06
Jadwigaaa: odpowiedz to x nalezy (−3,0)u(2; +nieskonczonosci)?
27 gru 15:26
the foxi:
Bardzo dobrze!
27 gru 15:26
Jadwigaaa: extra, dziekuje za pomoc : )
27 gru 16:47