Wyznacz wszystkie całkowite liczby m =/2 , tak by liczba (m+3)/(m-2) była całkow
karolina: Wyznacz wszystkie całkowite liczby m =/2 , tak by liczba (m+3)/(m−2) była całkowita.
Odpowiedź uzasadnij.
27 gru 11:00
karolina: Wyznacz wszystkie całkowite liczby m gdzie m =/2 , tak by liczba (m+3)/(m−2) była całkowita.
Odpowiedź uzasadnij.
27 gru 11:02
iteRacj@:
| m+3 | | m−2+5 | | m−2 | | 5 | | 5 | |
| = |
| = |
| + |
| = 1+ |
| |
| m−2 | | m−2 | | m−2 | | m−2 | | m−2 | |
| | 5 | | 5 | |
liczba 1+ |
| będzie całkowita, tylko jeśli ułamek |
| będzie liczbą całkowitą |
| | m−2 | | m−2 | |
teraz spróbuj znaleźć takie wartości m, żeby był całkowity....
27 gru 11:28
karolina: dziękuję ♥
27 gru 11:32
karolina: Mam jeszcze pytnaie, bo ucze się na kunkurs kuratoryjny ( to jedno z zadań) i w kryteriach jego
oceny jest to:
Zapisanie wyrażenia w postaci
Wyznaczenie wartości m, które spełniają warunki zadania wraz z uzasadnieniem
Uwaga:
Jeśli uczeń wskazał wszystkie liczby m spełniające warunki zadania, sprawdził poprawność swojej
odpowiedzi, ale nie uzasadnił, że nie ma innych liczb spełniających te warunki, to otrzymuje 1
punkt.
co ja mam tutaj zrobic?
27 gru 11:37
iteRacj@:
Napisz, że jeśli (m−2) nie jest całkowitym dzielnikiem liczby 5, to w wyniku podzielenia 5 nie
otrzymamy liczby całkowitej, a te wartości, które wskazałaś są jedynymi, bo więcej
całkowitych dzielników 5 nie ma.
27 gru 11:45
karolina: dziękuj ę♥
27 gru 12:50