ustalenie wzoru na figurę zbudowaną z trójkątów
mysterium fidei:
![rysunek](rys/135776.png)
Witam, potrzebuję pomocy z ustaleniem wzoru na wysokość w trójkącie, zbudowanym z mniejszych
trójkątów w zależności od ilości elementów(małych trójkątów)
Wysokość jest zaznaczona na niebiesko, a jej jednostką jest pojedynczy trójkąt.
Elementy tworzące rząd są zwrócone wierzchołkiem do góry.
Przykłady
trójkąt o wysokości 1 ma 1 element
trójkąt o wysokości 2 ma 3 elementy
trójkąt o wysokości 3 ma 6 elementów
trójkąt o wysokości 4 ma 10 elementów
trójkąt o wysokości 5 ma 16 elementów
wszystkie trójkąty są równoboczne
27 gru 00:17
Qulka: h=(√1+8e−1)/2
27 gru 00:32
mysterium fidei: Jesteś geniuszem, w jaki sposób to wyprowadziłeś/aś?
27 gru 00:44
mysterium fidei: a jaki byłby wzór, jeśli ilość elementów zwiększałaby się zawierając w liczbie elementów
trójkąty luki
np.
trójkąt o wysokości 1 ma 1 element
trójkąt o wysokości 2 ma 4 elementy
trójkąt o wysokości 3 ma 9 elementów
trójkąt o wysokości 4 ma 16 elementów
?
27 gru 00:51
Adamm: 1+3+...+(2n−1)=(n+1)*n − możliwa liczba elementów
wtedy dla takiej liczby elementów, mamy h=n*h0
gdzie h0 to wysokość jednego z nich
27 gru 01:05
Adamm: pomyłka, = n2
27 gru 01:07
Adamm: a nie, tylko do góry
| (n+1)n | |
1+2+...+n= |
| elementów |
| 2 | |
i przy takiej ilości elementów, znów h=n*h
0
pozostaje wyznaczyć n
27 gru 01:10
mysterium fidei: dziękuję
27 gru 01:11