Macierze
aga: Chcę rozwiązać układ równań metoda eliminacji Gaussa
I mam tak:
[ 1 1 1 1 l 2]
[0 0 1 1 l 3/2]
[0 1 0 1 l 1 ]
| − kreska odzielajaca
3/2 to ułamek
Jak to doprowadzic do macierzy schodkowej?
26 gru 22:19
Jack: Czy to jest macierz wejściowa, czy już po jakichś przekształceniach?
26 gru 22:31
aga: To jest macierz wejściowa
26 gru 22:35
Jack: Zamień wiersz drugi z trzecim.
26 gru 22:35
Jack: i to właściwie tyle z działań na macierzach.
teraz odpowiednie równania zapisać
26 gru 22:36
Jack: Po zamianie:
[ 1 1 1 1 | 2 ]
[ 0 1 0 1 | 1 ]
[ 0 0 1 1 | 3/2]
Jezeli zmienne byly nazwane x1,x2,x3,x4 to:
patrzac na ostatni wiersz:
x3 + x4 = 3/2
jednakze x4 nie jest na schodku, wiec bierzemy to za parametr, zatem mamy
x4 = α , α ∊ R (rownie dobrze jakakolwiek inna zmienna, nie musi byc akurat α)
x3 = 3/2 − x4 = 3/2 − α
teraz drugi wiersz:
x2 + x4 = 1 −> x2 = ...
i na koncu pierwszy wiersz i tyle
26 gru 22:40
Jadwigaaa: dziekuje : )
27 gru 11:55
Jadwigaaa: x4 jest na schodku razem x3
29 gru 15:24