zadanie
hvbqe: sinx+cos3x−sinx=0 jak rozwiazywac takie rownania trygonometryczne jak jest np sin4x albo tg5x
26 gru 22:02
Mila:
popraw równanie, bo sinusy się redukują i masz równanie:
cos(3x)=0
26 gru 22:03
hvbqe: tam jest sin(x)+cos(3x)−sin(5x)=0
26 gru 22:09
Mila:
sin(x)−sin(5x)+cos(3x)=0⇔
| | (x+5x) | | x−5x | |
2*cos |
| *sin |
| +cos(3x)=0 |
| | 2 | | 2 | |
2cos (3x)*sin(−2x)+cos(3x)=0
cos(3x)*(2sin(−2x)+1)=0⇔
cos(3x)=0 lub −2sin(2x)+1=0
| | π | | 1 | |
3x= |
| +kπ lub sin(2x)= |
| |
| | 2 | | 2 | |
dokończysz ?
26 gru 22:29
hvbqe: bedzie x=π/2 +kπ/3 v x=π/6+kπ v x=5/12π+kπ ?
26 gru 22:40
5-latek: do pierwszsgo (chyba dobrze trafilem w klawisz
26 gru 22:49
Mila:
lub
| | π | | 5π | |
2x= |
| +2kπ lub 2x= |
| +2kπ⇔ |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | 5π | |
x= |
| +kπ lub x= |
| +kπ |
| | 12 | | 12 | |
26 gru 22:53
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam i
27 gru 00:23