cechy podzielności liczb
nagit: Wyznacz wszystkie cyfry x,y, dla których liczba 4−cyfrowa 4yx2 jest podzielna przez 12.
26 gru 20:46
ale jak to?: Liczba podzielna przez 12 − podzielna jest przez 3 i 4
Podzielność przez 3:
Suma jej cyfr jest podzielna przez 3, czyli:
4+y+x+2 | 3
Podzielność przez 4:
Dwie ostatnie liczby są podzielne przez 4, czyli:
x2 |4
Otrzymujemy:
x=1;3;5;7;9
Wówczas y
Dla x=1 −> y+7 |3 −> y=2,5,8
Dla x=3 −> y+9 |3 −> y=0,3,6,9
Dla x=5 −> y+11 |3 −> y=1,4,7
Dla x=7 −> y+13 |3 −> y=2,6,8
Dla x=9 −> y+15 |3 −> y=0,3,6,9
26 gru 20:58
nagit: Dzięki!
26 gru 21:10