matematykaszkolna.pl
program program: Moze sie jeszcze czegos naucze. Chcialbym napisac taki kod w C++ w Code Blocks. Chce wprowadzic zmienna calkowita, ktora jest z zakresu od 1 do 10 i jesli jej wartosc bedzie rowna 2 to chce, zeby pojawil sie jakis napis np. ABCD. Wymyslilem takie cos: #include <iostream> using namespace std; int main() { int i; for (i=1; i<=10; ) if i=2; cout<<"ABCD"<<endl; return 0; } Czy ktos moglby poprawic bledy, bo nie pojawia sie to co chce?
26 gru 19:31
iii: a po co wogole pętla skoro dla 2 ma byc napis tylko
26 gru 19:43
program: Nie wiem czy to ma byc petla, czy jakos inaczej mozna. Generalnie chce dla wszystkich wartosci zmiennej i jakis osobny napis. Dlatego chcialem zobaczyc jak bedzie dla jednej. Czyli jesli i=1, to napis "ABDC", jesli i=2, to napis "ABCD" itd.
26 gru 19:49
( ͡° ͜ʖ ͡°): #include <iostream> using namespace std; int main() { int i; for (i=1; i<=10;i++) if (i==2){ cout<<"ABCD"<<endl; } else if(i==3){ cout<<"ABD"<<endl; } return 0; }
26 gru 19:57
program: Dziekuje. Dziala. Bo ja zmierzam do czegos konkretnego. Tzn. mam algorytm skladajacy sie z kilkunastu krokow. 1) .................... 2) .................... 3) .................... ... 12) i=(..........); to wlasnie jest ta zmienna i, ktorej wartosc (liczba calkowita) miesci sie w pewnym zakresie np. od 1 do 10. Dla kazdej z tych wartosci zmiennej i, ktora wyjdzie chce wlasnie przypisac osobny napis (czyli to o co prosilem wczesniej), ktory potem chce, zeby pojawil sie na ekranie, ale tylko ten jeden dla konkretnej wartosci, ktora akurat wyjdzie z tego algorytmu. Napis koncowy: np. aaaaa bbbbbbbbbbb [tutaj chce ten napis przypisany dla konkretnej wartosci zmiennej, ktora akurat wyjdzie].
26 gru 20:35
program: Czyli np.: ... 12) i=6 gdzies chce miec zapisane w tym kodzie, ze jak i=6 wyjdzie z tego algorytmu to cout<<"AAA"<<endl; Po to, zeby napis koncowy wlasnie to uwzglednil. Napis koncowy np.: cout<<"TEKST "<<"AAA"<<endl;
27 gru 00:19
Jack: Strasznie mieszasz, nie wiadomo o co chodzi. Jesli chcesz zeby kazda wartosc zmiennej miala co innego to albo if(i==wartosc) { //instrukcje do wykonania } Albo switch(i) case wartosc: //instrukcje do wykonania break;
27 gru 00:30