program
program:
Moze sie jeszcze czegos naucze.
Chcialbym napisac taki kod w C++ w Code Blocks.
Chce wprowadzic zmienna calkowita, ktora jest z zakresu od 1 do 10 i jesli jej wartosc bedzie
rowna 2 to chce, zeby pojawil sie jakis napis np. ABCD.
Wymyslilem takie cos:
#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{ int i;
for (i=1; i<=10; )
if i=2;
cout<<"ABCD"<<endl;
return 0;
}
Czy ktos moglby poprawic bledy, bo nie pojawia sie to co chce?
26 gru 19:31
iii: a po co wogole pętla skoro dla 2 ma byc napis tylko
26 gru 19:43
program:
Nie wiem czy to ma byc petla, czy jakos inaczej mozna.
Generalnie chce dla wszystkich wartosci zmiennej i jakis osobny napis. Dlatego chcialem
zobaczyc jak bedzie dla jednej.
Czyli jesli i=1, to napis "ABDC", jesli i=2, to napis "ABCD" itd.
26 gru 19:49
( ͡° ͜ʖ ͡°): #include <iostream>
using namespace std;
int main()
{ int i;
for (i=1; i<=10;i++)
if (i==2){
cout<<"ABCD"<<endl;
} else if(i==3){
cout<<"ABD"<<endl;
}
return 0;
}
26 gru 19:57
program:
Dziekuje. Dziala.
Bo ja zmierzam do czegos konkretnego.
Tzn. mam algorytm skladajacy sie z kilkunastu krokow.
1) ....................
2) ....................
3) ....................
...
12) i=(..........); to wlasnie jest ta zmienna i, ktorej wartosc (liczba calkowita) miesci sie
w pewnym zakresie np. od 1 do 10.
Dla kazdej z tych wartosci zmiennej i, ktora wyjdzie chce wlasnie przypisac osobny napis (czyli
to o co prosilem wczesniej), ktory potem chce, zeby pojawil sie na ekranie, ale tylko ten
jeden dla konkretnej wartosci, ktora akurat wyjdzie z tego algorytmu.
Napis koncowy: np. aaaaa bbbbbbbbbbb [tutaj chce ten napis przypisany dla konkretnej wartosci
zmiennej, ktora akurat wyjdzie].
26 gru 20:35
program:
Czyli np.:
...
12) i=6
gdzies chce miec zapisane w tym kodzie, ze jak i=6 wyjdzie z tego algorytmu to
cout<<"AAA"<<endl;
Po to, zeby napis koncowy wlasnie to uwzglednil.
Napis koncowy np.: cout<<"TEKST "<<"AAA"<<endl;
27 gru 00:19
Jack: Strasznie mieszasz, nie wiadomo o co chodzi.
Jesli chcesz zeby kazda wartosc zmiennej miala co innego to albo
if(i==wartosc)
{
//instrukcje do wykonania
}
Albo switch(i)
case wartosc:
//instrukcje do wykonania
break;
27 gru 00:30