Wartosc funkcji
5-latek: Oblicz wartosc funkcji
| | 1 | | 1 | |
f(x)= |
| +x2 oraz g(x)= x4+ |
| |
| | x2 | | x4 | |
| | 1 | |
w punktach w ktorych |
| +x= 5 |
| | x | |
| | 1 | |
wezmy f(x) = U{1}{x2+x2)= ( |
| +x)2−2 |
| | x | |
f(x)= 5
2−2=23
Do funkcji skorzystam ze wzoru
((a+b)
4 = a
4+4a
3b+6a
2b
2+4ab
3+b
4
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(x4+ |
| = (x+ |
| )4−(4*x3* |
| )−(6x2* |
| )−(4*x* |
| )= |
| | x4 | | x | | x | | x2 | | x3 | |
| | 1 | | 4 | | 1 | | 1 | |
= (x+ |
| )4−4x2− |
| −6= (x+ |
| )4−4(x2+ |
| )−6 |
| | x | | x2 | | x | | x2 | |
wobec tego
g(x)= 5
4−4*(23)−6= 625−98= 527
Prosze sprawdzic (zwlaszcza g(x) )
26 gru 17:46
5-latek:
26 gru 19:10
Qulka: jeśli 1/x + x= 5 to 1/x2 + x2= 25−2 bo wzór skróconego ,mnożenia
26 gru 19:20
5-latek: Ok.
A g(x) mam dobrze ?
26 gru 19:22
Qulka: a nie prościej analogicznie czyli kwadrat f czyli 232−2= 527
26 gru 19:31
5-latek: Czyli
| | 1 | | 1 | |
x4+ |
| = (x2+ |
| )2−2 = 232−2 |
| | x4 | | x2 | |
No tak .
26 gru 19:45
Qulka:
26 gru 19:48
5-latek: Chyba cos nie tak bo nie zrobilas tak
26 gru 22:28
Qulka: 
26 gru 23:32
5-latek: 
i
27 gru 00:21