matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie kwadratowe
Janik:
√
c
√
d
√
b
c, d są rozwiązaniami równania ax
2
+bx+b=0., Pokaż że
+
+
=0.
d
c
a
26 gru 17:18
iteRacj@:
czy przykład jest dobrze przepisany? z warunków zadania c>0, d>0, b>0, a>0
26 gru 20:38
Janik:
To jest zadanie , nie przykład
26 gru 20:51
iteRacj@:
c≠0, d≠0, a≠0 c≥0, d≥0, b≥0 czyli c>0, d>0 równanie ma dwa rozwiązania c i d , możemy zastosować wzory Viete'a
b
b
c*d =
c*d>0
>0
a
a
stąd b>0 i a>0 czyli
√
c
>0
d
√
d
>0
c
√
b
>0
a
√
c
√
d
√
b
+
+
>0
d
c
a
26 gru 21:16
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick