Wyznaczniki
aga: Oblicz wyznacznik
4 4 4 4 7
4 4 4 7 7
4 4 7 7 7
4 7 7 7 7
7 7 7 7 7
26 gru 16:44
Qulka: 567
26 gru 16:51
5-latek: Dobry wieczor .
To jest w sumie dobra metoda podanie wyniku gdyz autor musi sie zapytac skoro nie umie dlaczego
tak
26 gru 16:56
Adamm:
x x x ... y
x x x ... y
...
x y y ... y
y y y ... y
x x x ... x y
0 0 0 ... y−x 0
...
0 y−x y−x ... 0
y−x y−x y−x ... 0
wyciągamy (y−x)n−1
x x x ... x y
0 0 0 ... 1 0
...
0 1 1 ... 0
1 1 1 ... 0
drugi wiersz odejmujemy od każdego pod nim, trzeci, itd.
x x x ... x y
0 0 0 ... 1 0
...
0 1 0 ... 0
1 0 0 ... 0
odejmujemy od pierwszego i wyciągamy y
0 0 0 ... 0 1
0 0 0 ... 1 0
...
0 1 0 ... 0
1 0 0 ... 0
przestawiamy, co sprawia że znak wyznacznika zmienia się do (−1)n(n−1)/2
mamy wyznacznik z macierzy jednostkowej, czyli = 1
wyznacznik = (y−x)n−1*y*(−1)(n−1)n/2
x=4, y=7, n=5
wyznacznik = 34*7
26 gru 17:31
aga: Dziękuję
26 gru 18:13