W wielomianie w suma współczynników przy parzystych potęgach jest równa sumie ws
Ilna: W wielomianie w suma współczynników przy parzystych potęgach jest równa sumie współczynników
przy nieparzystych potęgach. Wykaż, że liczba −1 jest pierwiastkiem tego wielomianu.
Oczywiście mogę to wykazać na wielomianie o konkretnym stopniu, ale tu nie jest powiedziane na
na jakim, więc nie mam pomysłu. Dziękuję.
26 gru 13:11
Benny: A to suma współczynników przy parzystych potęgach jak i nieparzystych potegach
W (1)=2A
W (−1)=A−A=0
26 gru 13:42
Mila:
W(x) =anxn+an−1xn−1+ ... +a3x3+a2x2+a1x+a0
W(1)−suma wszystkich współczynników wielomianu
W(−1)=...................−a3+a2−a1+a0
W(−1) −wartość W(x) dla x=−1
P− suma wsp. przy parzystych potęgach
N− suma wsp. przy nieparzystych potęgach
W(1)+W(−1)=2P
W(1)−W(−1)=2N
−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
2W(−1)=2P−2N
W(−1)=P−N=0⇔
liczba −1 jest pierwiastkiem W(x)
26 gru 21:07