zada
kkkk: Dane są zbiory punktów, określone nierównościami A: x2−6x+y2+12y≤4
i B: 3x+y−3≥0 .Narysuj figurę F = ∩A B i wyznacz jej pole.
26 gru 12:41
kkkk: to ford
26 gru 13:30
iteRacj@:
zbiór punktów A: x2−6x+y2+12y≤4
x2−2*3*x+y2+2*6*y≤4
x2−2*3*x+32−9+y2+2*6*y+62−36≤4
(x−3)2+(y+6)2≤72
koło o środku w punkcie S=(3,−6) i promieniu 7
zbiór punktów B: 3x+y−3≥0
y≥−3x+3
półpłaszczyzna wyznaczona przez prostą o równaniu y=−3x+3 wraz z tą prostą
narysowanie w układzie współrzędnych tych figur jest proste, umiesz to zrobić
znajdziesz część wspólną F = A∩B
i pozostanie obliczenie jej pola
26 gru 14:31
5-latek:

P= 0,5π7
2 j2
26 gru 14:37
iteRacj@:
Jak nie wiesz, która półpłaszczyzna spełnia nierówność 3x+y−3≥0, to podstaw do nierówności
współrzędne np. pktu (0,0), jeżeli spełnią nierówność, to zbiorem punktów B będzie ta
półpłaszczyzna, do której należy ten pkt.
Jeśli nie spełnią to, ta druga półpłaszczyzna.
26 gru 14:37
iteRacj@:
witaj
5−latku, postawiłam na samodzielność [P[kkkk]
26 gru 14:39
5-latek: Dzien dobry

Goscie juz sie rozjechali ?
26 gru 14:39
iteRacj@:
jeszcze nie przyjechali, a już wszystko gotowe
26 gru 14:42
5-latek: A co mozna sobie poswietowac do Nowego Roku

Przeciez nikt nie zabroni .
26 gru 14:44
iteRacj@:
no i cały czas śpiewam kolędy, żeby odsunąć wrażenie, że to wiosna i Wielkanoc !
26 gru 14:45
5-latek: Ale za to na Wielkanoc bedzie snieg
U nas tez nie ma sniegu , ale rano przymrozek byl .
26 gru 14:48
kkkk: dzięki
26 gru 14:59