;;
Brzusiu Kiełbasiany: Znaleźć macierz symetrii względem prostej o równaniu 2x + 5y = 0
z użyciem wartosci wlasnych i wektorow wlasnych, wzoru PDP−1
Sęk w tym, że zrobiłem, ale mam rozwiązanie, i nie pokrywa się z nim. Coś mi się od dwoch
godzin nie zgadza, dlatego wysylam tutaj.
26 gru 01:28
Adamm:

bierzemy wektor na prostej
v=[5, −2]
i'=[x, y]
i'•
v=5x−2y=5
5x−5=2y
25x
2−50x+25=4y
2
25x
2−50x+25=4−4x
2
29x
2−50x+21=0
(x=1 to
i)
j'=[x', y']
−
j'•
v=2y'−5x'=2
4y'
2=25x'
2+20x'+4
4−4x'
2=25x'
2+20x'+4
0=29x'
2+20x'
| | 20 | |
x'=0 (wersor j) lub x'=− |
| |
| | 29 | |
| | 20 | | 21 | |
[P[j']=[− |
| , − |
| ] |
| | 29 | | 29 | |
| | | 21/29 −20/29 | | | −20/29 −21/29 | |
| | 1 | | |
M= | = |
| |
| | | 29 | |
26 gru 13:39