dystrybuanta
Beorn: Dla ciągłej zmiennej losowej X z wartościami w [1 ,
∞) opisanej dystrybuantą
F
X(z) = { 1−z
2 dla z >1
{ 0 dla z <0
obliczyć:
a) gęstość φ
X (z) zmiennej losowej X
b) Wartość oczekiwaną i wariancję X
c) Prawdopodobieństwo P {1 ≤ X ≤ 2} że zmienna losowa ma wartość w przedziale {1,2}.\
Dowiedziałem się że gęstość to pochodna dystrybuanty
f(z) = { 2/z
3 dla z >1
{ 0 dla z < 0
wzór na wartość oczekiwaną :
EX = ∫
∞−∞ x * f(x) dx = ∫
∞1 z *2/z
3 dz = 2
EX
2=

coś chyba robię źle bo wyjdzie ln
∞ ?
26 gru 01:00
g: Dystrybuanta jest funkcją niemalejącą i mieszczącą się w zakresie <0, 1>.
26 gru 14:11
Pytający:
Pewnie źle przepisane i miało być FX(z)=1−z−2 dla z>1. Jeśli tak, to prawie wszystko
ok (pomijane jest z=1), a wariancja po prostu nie jest skończona.
∫∞1 (z−2)2*2z−3dz jest rozbieżna
26 gru 15:28
g: c) P[1 ≤ X ≤ 2] = FX(2) − FX(1)
26 gru 16:15