Układy równań różniczkowych I rzędu
Maciek19974: Cześć,
mam problem z jednym zadaniem z układów równań różniczkowych I rzędu
| | 1 | | 1 | |
y'(x)=1− |
| z'(x)= |
| |
| | z | | y−z | |
Próbowałem to jakoś ugryźć ale niestety nie wyszło mi nic

Liczę na waszą pomoc
25 gru 23:43
Maciek19974: w drugim równaniu zamiast z ma być x
25 gru 23:55
Adamm: | | 1 | |
y'(x)=1− |
| ⇒ 1/(1−y')=z |
| | z | |
z'=y''/(1−y')
2
y''/(1−y')
2=1/(y−x)
t=y−x
t'=y'−1
t''/t'=t'/t
ln|t'|=ln|t|+c
t'=c*|t|
t'/|t|=c
ln|t|=c*x+d
t=d*e
cx
y=d*e
cx+x
y'=d*c*e
cx+1
−1/(dce
cx)=z
mam nadzieję że to jest poprawne
26 gru 00:05