Dowiesc ze
5-latek: Dana jest funkcja
Dowiesc ze f(x+y)+f(x−y)= 2f(x)f(y)
O co tutaj w ogole chodzi
25 gru 22:12
Qulka: podstawiasz za zmienne dane wyrażenia i wychodzi
25 gru 22:18
5-latek: Mozesz zaczac ?
25 gru 22:23
Qulka: ( a(x+y)+a−(x+y) )/2 + ( a(x−y)+a−(x−y) )/2 i dodawanie wykładników to mnożenie
potęg
25 gru 22:30
Qulka: ( ax•ay+1/(axay) + ax / ay+ay / ax )/2
25 gru 22:32
the foxi:
| | ax+y+a−x−y | | ax−y+a−x+y | |
f(x+y)+f(x−y)= |
| + |
| = |
| | 2 | | 2 | |
| | ax+y+a−x−y+ax−y+a−x+y | |
= |
| |
| | 2 | |
| | ax+a−x | | ay+a−y | | ax+y+ax−y+a−x+y+a−x−y | |
2f(x)f(y)=2* |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
25 gru 22:37
5-latek: A w ten sposob
Dobrze dzieki
25 gru 22:37