kwadraty
kotoś: Kwadrat ABCD jest wpisany w kwadrat EFGH. Niech A' bedzie odbiciem punktu A wzgledem C.
Wiedząc że AB=6, oblicz maksymalną długość A'E.
25 gru 20:30
Qulka: max to 18
25 gru 20:38
kotoś: Mozesz objaśnić?
25 gru 20:39
kotoś:
25 gru 21:29
5-latek: Witam

czy zmienilas adres email ?
25 gru 21:34
kotoś: co?
25 gru 21:38
5-latek: To nie bylo do Ciebie .
25 gru 21:40
kotoś: To po co piszesz w moim temacie?
25 gru 21:43
5-latek: Bo tak mi bylo wygodnie .
25 gru 21:44
Qulka: witaj 5 latku..nie, ale nieczęsto zaglądam
25 gru 21:53
kotoś: Dziwne tu panują zasady.
25 gru 21:53
Qulka: jednak max jest trochę większy ... około 18.25
25 gru 21:54
25 gru 21:55
Qulka: z twierdzenia cosinusów x2= 36*sin(a)+288−144√2 *sin(a)*cos(3Pi/4−a)
25 gru 21:55
5-latek: Rozumiem
25 gru 21:56
Qulka:
25 gru 21:58
kotoś: mam to obliczyc normalnie, bez kalkulatorów
25 gru 22:05
Qulka: to policz pochodną i porównaj z zerem
25 gru 22:10
Qulka: albo policz dla tych które znasz 0°, 30°, 45°, 60° , 90° i okaże się że dla 30° jest prawie max
25 gru 22:17
Qulka: sorry..zapomniałam kwadratu przy pierwszym sinusie ... max = 18
25 gru 22:26
Qulka: x2= 36*sin2(a)+288−144√2 *sin(a)*cos(90°−a+45°)
25 gru 22:28