LIczba wymierna i przeksztalcenie
5-latek: Dowiesc ze dla dowolnej liczby wymiernej r spelniajacej warunek r2<2 zawsze istnieje
wieksza od niej liczba wymierna r+h i h>0 dla ktorej (r+h)2<2
Jak z postaci q4−2q3+7q2−6q+0 przejsc na postac (q2−q+3)2
25 gru 20:10
iteRacj@: witaj 5−latku
te postaci nie mogą być równe jesli wyrazy wolne nie będą równe
25 gru 20:29
5-latek: WItaj [iteRac@]]

ma byc +9 (klawisze obok)
25 gru 20:31
g: Można posłużyć się rozwinięciem dziesiętnym liczby √2. Liczba r musi na którejś pozycji być
mniejsza. Liczbę r+h konstruujemy w ten sposób, że zostawiamy cyfrę z √2 na pozycji gdzie
była różnica i to już jest ostatnia cyfra tej liczby.
25 gru 20:31
5-latek: Dzieki g za sugestie .
25 gru 20:49
5-latek: A to drugie
q4−2q3+7q2−6q+9 ma byc
25 gru 20:56
Mila:
W(x)=x4−2x3+7x2−6x+9=(x2+bx+c)*(x2+dx+e)
c*e=9=3*3=−3*(−3)
I próba
w(x)=(x2+bx+3)*(x2+dx+3)=
=x4+(b+d)x3+(b*d+6)x2+(3b+3d)x+9
b+d=−2 i 3b+3d=−6
bd+6=7
b=−1i d=−1
W(x)=(x2−x+3)2
25 gru 20:59
bezendu: Milu, Eto, 5 latku Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego roku
25 gru 21:02
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Dziekuje Ci . Oliwka na razie rzadzi w mieszkaniu

U Ciebie pewnie tez dzieci rzadza ?
25 gru 21:03
5-latek: bezendu dzieki za zyczenia i wzajemnie
25 gru 21:04
Maciek: (q+1/2)
4−2(q+1/2)
3+7(q+1/2)
2−6(q+1/2)+9=...=1/16 (121 + 88 q
2 + 16 q
4)
dalej wiadomo
25 gru 21:09
Mila:
Dziękuję za życzenia

Również swoje dołączam.
25 gru 22:12