okręgi
Wilku: Dwa okręgi o tym samym promieniu r przecinają się w punktach A i B. Współna styczna ma punkty
styczności M i P. Oblicz promień okregu opisanego na APM.
25 gru 20:09
iteRacj@:

r − długość promieni wyjściowych okregów
R − długość promienia okręgu opisanego na Δ APM
x − połowa odległości między środkami wyjściowych okregów
z tw. Pitagorasa h
2=r
2 − x
2
h+t=r
t=r−h
t= r−
√r2−x2
z tw. Pitagorasa R
2=(R−t)
2+x
2
R
2=R
2−2R*t+t
2+x
2
2R*t=t
2+x
2
| ( r−√r2−x2)2+x2 | |
2R= |
| |
| r−√r2−x2 | |
| ( r2−2r*√r2−x2)2+r2−x2+x2 | |
2R= |
| |
| r−√r2−x2 | |
| ( r2−r*√r2−x2) | |
R= |
| =r |
| r−√r2−x2 | |
R=r − długość promienia okręgu opisanego na Δ APM jest równa długości promieni wyjściowych
okregów
25 gru 23:27