ciąg
Kaka: Dany jest ciag geometryczny z ilorazem q i sumą Sn
Oblicz q i n , jezeli
Sn − a1 = 120
Sn − an = 40
a1 + a2 + an−1 = 31
25 gru 20:04
Mila:
(1*) S
n − a
1 = 120
(2*) S
n − a
n = 40
(3*) a
1 + a
2 + a
n−1 = 31
1)
z (2*) S
n−a
n=40⇔ S
n−1+a
n−a
n=40
S
n−1=40 dla n>1
| a1*(1−qn−1 | |
| =40⇔a1*(1−qn−1)=40*(1−q) |
| 1−q | |
2) z (1*)
| a1*(1−qn) | |
| −a1=120⇔a1*(q−qn)=120*(1−q) |
| 1−q | |
==========
3)
a
1*(1−q
n−1)=40*(1−q)
a
1*(q−q
n)=120*(1−q) dzielimy stronami
q=3
4)
z(3*)
a
1+3a
1+3
n−2*a=31⇔a
1*(4+3
n−2)=31
i a
1*(1−3
n−1)=40*(−2)
=============
a
1*(1−3*3
n−2)=−80
a
1*(4+3
n−2)=31 dzielimy stronami
| (1−3*3n−2) | | −80 | |
| = |
| |
| (4+3n−2) | | 31 | |
stąd n=5
sprawdzaj, czy spełnione są warunki zadania
25 gru 22:06