trójkat
danio: W trójkącie ABC długość boków jest wyrażona za pomocą liczb naturalnych oraz AC = 2007.
Wewnetrzna dwusieczna kata BAC przecina BC w punkcie D. Wiedząc ze AB = CD, oblicz
AB=? oraz BC=?.
25 gru 17:25
Qulka: AB=1338 BC=2230
25 gru 19:47
danio: ok dzieki chciałem sie upewnic
25 gru 19:51
Qulka: a jeszcze równoramienny AB=2007 BC=4014
25 gru 19:52
Qulka: a nie...taki to odcinek
25 gru 19:54
danio: tylko to co było pierwsze jest ok
25 gru 19:56
Qulka: tak tylko tamten pierwszy
25 gru 19:57
aa: Jak to obliczylas?
25 gru 21:03
Qulka: z twierdzenia o dwusiecznej i nierówności trójkąta
25 gru 21:25