zad
xdsf: Średnia arytmetyczna n początkowych wyrazów ciągu (an) jest równa n 2 + n . Wyznacz wzór
ogólny ciągu (an) .
25 gru 15:02
Qulka: an = 2(n 2 +n) − a1 gdzie a1 to to Twoje z 1 zamiast n
25 gru 19:07
Janek191:
S
n = n
2 + n
więc
S
n = 2 + 4 + ... + 2n
więc
a
n = 2 n
==========
25 gru 19:16
Janek191:
Wróć

Źle.
25 gru 19:17
Qulka: jesteś pewien że tam jest kwadrat

wychodzi dziwnie
25 gru 19:22
Bogdan:
Średnia arytmetyczna n liczb jest równa n2 + n, zatem suma tych liczb wynosi
Sn = n(n2 + n) = n3 + n2
an = Sn − Sn−1
25 gru 19:37