stożek
Madzik: Pole powerzchni bocznej stożka jest równe 50π, a tworzaca L jest dluzsza od promiena R podstawy
o 5. Jaką długość ma R a jaka L? Zrobiłam juz tyle:
Pb=πrl
Pb=50π
50π=πrl /:π
50=rl
l=r+5
r=l−5
50=l (l−5)
no i nie wiem co dalej

pomoze ktos?
2 lut 22:45
Godzio:
50 = rl
l = r+5 i rozwiązujemy układ
50 = r(r+5)
0 = r2 + 5r − 50
0 = r2 −5r + 10r − 50
0 = r(r−5) + 10(r−5)
0 = (r−5)(r+10)
r=5 v r=−10 < 0 więc odrzucamy
r=5
l=10
2 lut 22:54
Madzik: no wlasnie liczylam w ten sam sposob ale uwazalam ze jest zle poniewaz nauczycielka podala nam
rozwiazanie ze r musi byc rowne 6 a nie wiem dlaczego?
2 lut 22:58
Godzio: może sie pomyliła
2 lut 23:01
Godzio:
gdyby r= 6 to l=11 więc
6*11*π ≠ 50π
2 lut 23:02
Madzik: no wlasnie tez tak mysle ale na lekcji kilka razy pytalam czy napewno tyle i powiedziala ze tak
a wiec nie wiem co jest...
2 lut 23:03
Madzik: no ale jakby nie patrzec to dziekuje za pomoc
2 lut 23:08