wartosci wlasne macierz
Brzusiu Kiełbasiany: Przekształcenie liniowe F spełnia warunek F ◦ F = F. Jakie wartości własne może mieć to
przekształcenie? Podaj przynajmniej trzy przykłady przekształceń spełniających ten warunek.
Mam gotowe rozwiązanie do tego zadania. W skrócie chodziło o zrobienie 4 oczywistych równań,
tzn
a
2+bc=a
ab+bd=b
ac+cd=c
d
2+bc=d
| | | |
gdzie rozumiemy F jako macierz | |
| | |
No i z rozwiązań takich równań wychodzą przykładowe macierze:
Ale trochę nie rozumiem sensu tego rozwiązania.