przyklad przeksztalcenia liniowego ww=0
Grarzynqa: Hej, możesz mi podać przykład przekształcenia liniowego o wartości własnej 0? Bo czegoś nie
rozumiem, właśnie szukam info w necie i dalej w jednym zadaniu mi coś to nie pasuje, a nie
znalazłem żywego przykładu nigdzie.
Dzięki from the mountain
24 gru 23:11
Adamm:

przekształcenie polegająca na rzut wektora na OY
wektory równoległe do OX przekształca na wektor 0
czyli 0 jest ich wartością własną
24 gru 23:21
Adamm: kali jeść, kali pić
to pierwsze zdanie to mogłem zedytować
24 gru 23:22
Adamm: przekształcenie liniowe, T, ma wartość własną k będącą skalarem jeśli
Tv=kv dla pewnego wektora v ≠ 0
tutaj po prawej mamy równość = 0
więc k=0 jest własnością własną
24 gru 23:25
Grarzynqa: a jak jest z macierzą takiego przekształcenia? Sorry tak naprawdę o macierz mi chodziło ale źle
napisałem
24 gru 23:26
Adamm: w sensie czy z macierzą też tak jest?
no oczywiście
24 gru 23:26