Dla jakich wartości m i n wielomian w(x) jest podzielny przez wielomian u(x)
Moeden: Dla jakich wartości m i n wielomian w(x)=x4−3x3+2x2+mx+1 jest podzielny przez wielomian u(x)
= x2−nx+1?
Przypuszczam, że muszę je podzielić, ale nie wiem jak to ugryźć.
24 gru 15:49
ryś:
(x4−3x3+2x2+mx+1)=(x2−nx+1)*(x2+bx+1)
wymnóż i porównaj wsp.
24 gru 16:17
Moeden: A skąd to − (x2−nx+1)*(x2+bx+1)?
24 gru 16:21
Adam: w(x)=u(x)*q(x)+r(x), st. r < st. u
skoro u(x) dzieli w(x), to r(x)=0
ponieważ st. w = st. u + st. q to st. q = 2
Dalej można po prostu podstawić q(x) = ax2 + bx + c
ryś poszedł o krok dalej, od razu widać że a=1 oraz c=1
Chociaż i tak byś do tego doszedł
24 gru 16:47
the foxi:
Gdy podzielimy w(x) przez u(x), otrzymamy wielomian drugiego stopnia, ax2+bx+c, a
współczynniki a oraz c można policzyć w pamięci − a=c=1.
Dlatego x2+bx+1
24 gru 16:47
ryś:
u(x)=x2−nx+1
W(x)=x4−3x3+2x2+mx+1 =u(x)*v(x)=(x2−nx+1)*(x2+bx+1)
W(x)=x4+bx3−nx3−bnx2+2x2+bx−nx+1
W(x)=x4+(b−n)x3+(2−bn)x2+(b−n)*x+1
Stąd:
b−n=−3 i b−n=m⇔m=−3
2−b*n=2
−bn=0 stąd b=0 lub n=0
1) b=0 to n=3
u(x)=x2−3x+1
v(x)=x2+1
2)
n=0 to b=−3
u(x)=x2+1, v(x)=x2−3x+1
============
Teraz daj odpowiedź
24 gru 21:46
Moeden: Dziękuję ryś. Zastanawiam się, czy nie mogłabym ich podzielić i przyrównać resztę do 0?
25 gru 00:11
Basia: Mogleś, ale to dzielenie będzie paskudne.
25 gru 04:19