Nie za pozno?
Kasia: Zapisz wzor funkcji f, która kazdej liczbie n€N+, przyporządkowuje największa liczbe całkowita
x spełniająca nierownosc x2−2nx−8n2<0
23 gru 23:15
Blee:
x2 − 2xn − 8n2 = (x−n)2 − 9n2 = ( (x−n) − 3n )( (x−n) + 3n) = (x−4n)(x+2n) < 0
Stad rozwiazniem nierownosci bedzie przedzial (−2n , 4n) ... poniewaz n>0
Skoro n ∊ N+ to najwieksza CALKOWITA liczba z tego rozwiazania bedzie liczba 3n.
Wiec f(n) = 3n
23 gru 23:25
Blee:
Tfu ... oczywiscie nie 3n tylko 4n −1 wiec f(n) = 4n −1
23 gru 23:28