pp
Joasia:): wyznaczyc punkty przegiecia funkcji:
f(x)=2x√1−x2
2 lut 22:45
jo:
Pierwsze znajdź drugą pochodną funkcji f(x).
| | 2x(2x2−3) | |
f''(x) = |
| |
| | √(1−x2)2 | |
Df'' = (−1,1)
| | √6 | | √6 | |
f''(x) = 0 dla x=0 ⋁ x1=− |
| ⋁ x2= |
| , x1,x2 nie należą do Df'' |
| | 2 | | 2 | |
f''(x) < 0 dla x∊(0,1)
f''(x) > 0 dla x∊(−1,0)
Funkcja zmienia znak przy przejściu przez 0 więc f(0)=0, czyli punkt P(0,0) jest punktem
przegięcia.
3 lut 09:53
gajner: chyba powinno byc
Df: (1−x2)≠0 czyli (1−x)(1+x)≠0 czyli Df: x∊R−{−1,1}
3 lut 11:49
jo: | | 2x(2x2−3) | |
Eh, błąd techniczny w jednym miejscu f''(x)= |
| |
| | √(1−x2)3 | |
3 lut 12:25
Joasia:): a jak po kolei ta druga pochodna policzyc bo licze ale mi nie wychodzi:(
3 lut 13:29
jo:
| | | | 1 | | −8x√1−x2−(2−4x2)* |
| *(−2x) | | | 2√1−x2 | |
| |
f''(x) = |
| = ... |
| | 1−x2 | |
3 lut 13:47
jo:
To ze wzoru na pochodną ilorazu czyli
| (2−4x2)' * (√1−x2) − (2−4x2) * (√1−x2)' | |
| |
| (√1−x2)2 | |
3 lut 14:04
Joasia:): dokladnie z tego wzoru licze i dochodze do tego samego wyniku co w twoim wpisie z 3 lut 13:47
ale nijak nie moge tego doprowadzic do takiej samej postaci koncowej jak ty..
3 lut 16:03
jo:
| | | | x | | −8x√1−x2+(2−4x2)* |
| | | | √1−x2 | |
| |
= |
| = |
| | 1−x2 | |
| | −8x+8x3+2x−4x3 | | 1 | |
= |
| * |
| = |
| | √1−x2 | | 1−x2 | |
| | 4x3−6x | |
= |
| = |
| | (1−x2)12*(1−x2) | |
| | 2x(2x2−3) | | 2x(2x2−3) | |
= |
| = |
| |
| | (1−x2)32 | | √(1−x2)3 | |
3 lut 17:04
Joasia:): dziękuje bardzo
3 lut 18:17
Joasia:): a wytlumacz mi jeszce to dokladniej...

f''(x) < 0 dla x∊(0,1)
f''(x) > 0 dla x∊(−1,0)
Funkcja zmienia znak przy przejściu przez 0 więc f(0)=0, czyli punkt P(0,0) jest punktem
przegięcia.
3 lut 18:22
Joasia:): o a umialbys moze obliczyc granice (krok po kroku) funkcji w punkcie O+
lim (1x)sinx
x→0+
3 lut 18:29
Joasia:):
3 lut 19:18
jo: Jeżeli chodzi o te nierówności to po prostu trzeba je rozwiązać. Dasz sobie radę?
Patrząc na te powyższe nierówności widać że dla x=0 funkcja ta przechodzi z < 0 na > 0 czyli
jest punktem przegięcia.
3 lut 19:51
Joasia:): A umiesz ta granice policzyc, bardzo bym chciala sie dowiedziec jak to sie oblicza, tzn wiem ze
to trzeba uzyc tego a
b=e
b*lna i cos tam wyliczam ale potem nie wiem jak granice mam
wyliczyc. moglbys krok po kroku

3 lut 20:16
jo: Spróbuj wrzucić nowego posta z tym zadaniem bo ja teraz nie będę miała możliwości na to
zerknąć...
3 lut 20:38