Ciag
5-latek: mam ciag a
n= (1+U[1}[n})
n
badam znak ilorazu
| | (n+2)n+1*nn | | ((n+2)n)n(n+2) | |
|
| = |
| |
| | (n+1)n+1(n+1)n | | (n+1)n+1(n+1)n | |
Proszse o wyjasnienie skad takie przeksztalcenia bo sa za trudne dla mnie
23 gru 20:40
jc: Jak chcesz podzielić dwa kolejne wyrazy tego ciągu, weź wyraz n i n−1.
| | 1 | | 1 | |
(1+ |
| )n : (1+ |
| )n−1 = |
| | n | | n−1 | |
| (n+1)n | | (n−1)n−1 | | n | | 1 | |
| |
| = |
| (1− |
| )n |
| nn | | nn−1 | | n−1 | | n2 | |
23 gru 20:48
5-latek: Dobry wieczor
jc 
Zdrowych i wesolych Swiat w gronie rodzinnym Ci zycze

Mam te przeksztalcenia wziete z ksiazki Liliana Janicka Wstep do analizy matematyczneji
chcialbym je zalapac
23 gru 21:02
jc: Też życzę zdrowych i wesołych Świąt
Nie lubię świąt. A wracając do ilorazu, może się przydać przy badaniu monotoniczności.
Zastosujmy nierówność Bernouliego.
| | 1 | | 1 | | 1 | | n−1 | |
(1− |
| )n ≥ 1 − n |
| = 1 − |
| = |
| |
| | n2 | | n2 | | n | | n | |
Mamy więc a
n/a
n−1 > 1, co oznacza, że ciąg jest rosnący.
Pamiętasz jeszcze nierówność Bernouliego?
23 gru 21:08
5-latek: dziekuje

Tak pamietam
dla x≥−1 (1+x)
n≥1+nx
23 gru 21:12
jc: Świetnie
23 gru 21:26
5-latek: czyli u nas bedzie troche inaczej ze wzgledu na znak (−) ale to nie zmienia jej sensu
| | 1 | | 1 | | n−1 | |
(1− |
| )n≥1−n |
| = |
| |
| | n2 | | n2 | | n | |
23 gru 21:33
jc: Za x wstawiamy −1/n2, ale możemy to zrobić, bo −1/n2 ≥ −1.
23 gru 21:45