pochodna
maciej: cześć mam pewien problem,
badam przebieg zmienności funkcji.y=e
xx−1
,ale pierwsza pochodna nie ma miejsc zerowych i nie wiem jak zbadać monotoniczność,proszę o
podpowiedź jak sobie z tym poradzić
23 gru 20:26
Janek191:
Napisz porządnie funkcję
23 gru 20:53
23 gru 20:57
jc: Funkcja x →e
x jest funkcją rosnącą.
| | x | | (x−1)+1 | | 1 | |
Wystarczy więc badać funkcję x → |
| = |
| =1+ |
| . |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
Ta druga funkcja maleje na każdym z przedziałów (−
∞,1) i (1,
∞),
ale nie na sumie. To samo można powiedzieć o Twojej funkcji.
23 gru 21:03
maciej: Zastanawiam się dlaczego w tabelce przy zmienności funkcji w dopowiedział w sekcji
zarezerwowanej dla f(x)'. są same minusy,oznacza to że funkcja jest malejąca,ale po wrzuceniu
wykresu pochodnej do geogebry wyskakuje że funkcja rośnie od −∞do 0,5 a później już tylko
maleje
23 gru 21:17
maciej: w odpowiedziach*
23 gru 21:18
maciej: jeżeli mam narysować wykres ta muszę wiedzieć w jakich przedziałach pochodna jest −/+
23 gru 21:19
jc: Bo jest malejąca. Pomyliłem słowa.
23 gru 21:23
jc: | | 1 | |
Dla x > 1, jak weźmiesz większe x, to wyrażenie 1+ |
| zmniejszy się. |
| | x−1 | |
Dla x < 1 podobnie, ale liczby są ujemne, więc moment trzeba pomyśleć.
Można w ogóle nie myśleć, tylko wyobrazić sobie wykres, czyli hiperbolę.
23 gru 21:26
maciej: nie potrafię wysnuć wniosków apropos tej pochodnej z twojej wypowiedzi
23 gru 21:44
jc: Pochodna powinna być ujemna, ale monotoniczność widać bez liczenia pochodnej.
Zwróć uwagę, że funkcja nie jest monotoniczna na całej dziedzinie.
f(0)=1, f(2)=e2, f(0)<f(2).
23 gru 21:48
Janek191:
23 gru 22:22